Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen gratis OV-kaart gemeente

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 maart 2015, 12.21 uur

De uitgeprocedeerde asielzoekers die gebruik maken van de Bed, Bad en Brood-voorziening in de stad, hebben van de gemeente ook een gratis OV-kaart gekregen. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Van der Laan naar de raad gestuurd heeft.

Eerder kregen de uitgeprocedeerde asielzoekers al een eenmalig vervoersbewijs van de gemeente. Maar nu blijkt dat dat bewijs wordt omgezet naar dagelijkse gratis toegang tot het openbaar vervoer in de stad. 'Toen deze omissie begin deze week onder mijn aandacht werd gebracht is besloten de GVB-kaarten per direct alsnog dagelijks, van en naar de BBB, beschikbaar te stellen', schrijft Van der Laan aan de gemeenteraad. De kaart kan worden gebruikt van en naar de opvang maar ook voor bijvoorbeeld een doktersbezoek, stelt Van der Laan. 

Uitgeprocedeerde asielzoekers die gebruik maken van Bed, Bad en Brood krijgen gratis GVB-kaart meldt Van der Laan. pic.twitter.com/QZfzx7gYK8

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) March 19, 2015

Lees ook: 'Bed, bad en brood' voor groep vluchtelingen

Eind vorig jaar nam de gemeente de beslissing om met een basisvoorziening voor de uitgeprocedeerde asielzoekers te komen. Met die basisvoorziening worden zij van onderdak, voedsel en een bad voorzien. Begin dit jaar maakte toenmalig staatssecretaris Fred Teeven na veel gesteggel bekend extra geld vrij te maken voor de Bed, Bad en Broodvoorziening. 

Lees ook: Staatssecretaris Teeven maakt geld vrij voor bed bad brood

Update: 

VVD-raadslid Dilan Yesilgoz laat weten tegen het verstrekken van de OV-kaarten te zijn: 'Wij zijn niet voor een Bed, Bad en Brood, dus ook niet hier voor. We kunnen deze mensen geen enkel perspectief bieden, net alsof een buskaartje ook maar iets oplost.' Yesilgoz stelt er vanmiddag vragen over in de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad. Zij wil ondermeer weten hoe dit gratis OV betaald wordt.