Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ophef over speech 'jodenhater' Appa bij antiracisme bijeenkomst

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 maart 2015, 10.44 uur · Foto: Foto via AT5-WhatsApp (06-51190938)

Op sociale media is ophef ontstaan over een toespraak die rapper Appa vanmiddag zal geven tijden een anti-discriminatiebijeenkomst op het Museumplein.

Bij de bijeenkomst 'Samen tegen racisme en islamofobie' worden enkele duizenden mensen verwacht. Het protest start om 13:00 uur op de Dam, met muziek en toespraken. Vervolgens zal de menigte zich naar het Museumplein verplaatsen. Daar zal onder andere Rachid Appa El Gazaoui, beter bekend als rapper Appa een toespraak verzorgen.

En over die toespraak is ophef ontstaan. 'Dit is wat van de Nederlandse democratie is geworden?', schrijft Esther Voet, voorzitter van het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) op Twitter. Appa is omstreden omdat hij in het verleden Israël vergeleek met nazi-Duitsland. Ook heeft hij zionisten vergeleken met 'hebberige hyena's die uit zijn op ons geld en bloed'. 

Eddy Terstal en Frits Barend
Voet krijgt bijval van onder meer Eddy Terstal: 'Dat is geen antiracismebijeenkomst, maar een extremistische activistenclub', laat de regisseur weten. Ook journalist Frits Barend is woedend dat Appa komt spreken op de bijeenkomst: 'Ongelofelijk, hoe verzin je het?'. 

'De grootste antisemieten'
De rapper krijgt ook bijval, onder andere van PvdA-er Ahmed Marcouch, die Appa een straatvlegel noemt, 'die te onderwijzen is'. Ook wijst Marcouch dat de demonstratie een hoger doel dient en meer is dan alleen één persoon. En passant noemt de oud-stadsdeelvoorzitter van Slotervaart politicus Geert Wilders en Marine Le Pen, voorzitter van het Franse Front National de 'grootste antisemieten'. 

Rapper Appa reageert nuchter: 'Blijkbaar zijn er heel wat nare figuren op hun teentjes getrapt omdat ik vandaag spreek op de manifestatie. Goed zo'. En: 'Ondertussen vragen mensen zich af wat ik ga speechen. Ik raad je aan om erbij te zijn, want je wilt het niet missen'. 

Eerder wilde de SP niet meer meedoen aan een pro-Palestinademonstratie op de Dam, toen bekend werd dat Appa daar zou spreken. 

Vanavond meer in het AT5 Nieuws op 17:00 uur. 

Dit is wat de NLse democratie is geworden? Appa: "Ik spreek morgen op de manifestatie "Tegen racisme & Islamofobie" pic.twitter.com/zt9C8Gpa31

— Esther Voet (@Esther_Voet) March 20, 2015

@CarelBrendel dit zijn de grootste antisemieten! Appa is te onderwijzen, is vooral een grote straatvlegel pic.twitter.com/wRiOHL290y

— Ahmed Marcouch مركوش (@ahmedmarcouch) March 21, 2015