Start van hoofdcontent

Stad

nl

SAMENVATTING: Ontruimingen Spuistraat: 19 krakers aangehouden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 maart 2015, 21.08 uur

Na ongeregeldheden met krakers In de nacht van dinsdag op woensdag besloot het stadsbestuur tot ontruiming van de kraakpanden in de Spuistraat. AT5 was erbij en deed de hele dag verlag.

Het kraakpand werd dinsdagavond rond 22.00 uur opnieuw bezet, nadat de bewoners het pand afgelopen weekend hadden verlaten. Kort na de herbezetting werd er vuurwerk afgestoken en scandeerden krakers leuzen. Op verschillende plekken in de Spuistraat is brand gesticht.

De straat werd van twee kanten door de politie afgezet. Rond 9.45 uur trok de mobiele eenheid de straat en werd begonnen met de ontruiming.

Bekijk hieronder de samenvatting van de ontruimingen woensdag. 
abc5media_video_0

Update 17.00
Het liveblog is gesloten. Er zijn in totaal acht krakers aangehouden, de politie verwacht dat er in de loop van de avond nog zes krakers worden gearresteerd. 

Update 16.15 
Er is inderdaad een hoeveelheid gas gemeten. De politie beveelt een aantal krakers die zich nu nog in het pand bevinden het pand te verlaten. 'Hier spreekt de politie. Er is een concentratie gas gemeten en er is hierdoor sprake van een gevaarlijke situatie. Iedereen dient het pand te verlaten.' 

Terwijl Liander naar de gasleiding graaft, roept de politie op de #Tabakspanden te verlaten. #Slangenpand pic.twitter.com/eP2AB7Z2GI

— Jelle de Gee (@Jelledeg) March 25, 2015

Update 15.50
De ME gaat weer verder met de ontruiming. De brandweer heeft gemeten of er gaslucht was, maar de hoeveelheid was niet zo gevaarlijk dat de ontruiming gestaakt moest worden. Opnieuw wordt er nu een container met ME'ers naar het dak gehesen. 

Gaslucht is niet gevaarlijk zegt politie. Bratra-ME gaat het dak van de #Tabakspanden weer op. #Slangenpand pic.twitter.com/MUdEb24pb6

— Jelle de Gee (@Jelledeg) March 25, 2015

Bij binnentreden van het pand roken agenten een gaslucht. Brandweer assisteert ons bij het creëren van een veilige werkruimte. #tabakspanden

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) March 25, 2015

Update 15.45
De ME is voorlopig gestopt met de ontruiming van het laatste kraakpand. Er is gas geroken, waardoor de politie het niet veilig vindt om verder te gaan. Zo gebruikt de politie bijvoorbeeld slijptollen om deuren open te maken, door de vonken die er vanaf spatten zou er een ontploffing kunnen komen. 

De brandweer is inmiddels aangekomen om metingen te verrichten. 

ME'ers die het pand verlaten ruiken gaslucht zeggen ze. Ik ruik tot nu toe alleen verf. #Slangenpand #Tabakspanden pic.twitter.com/sMvE3dJnEb

— Jelle de Gee (@Jelledeg) 25 maart 2015

Update 14.45
Met een hijskraan probeert de politie nu een container vol ME'ers op het dak van één van de panden te hijsen.

abc5media_image_1
Update 13.00: 
Kunstenaar Peter Klashorst is ook uit zijn woning gehaald en in de boeien geslagen. Er zijn inmiddels zeker acht mensen aangehouden, meldt de politie. Dat zullen er aan het eind van de dag vast meer zijn, een verslaggever schat het aantal op vijftien. Arrestanten worden overigens meteen op de foto gezet:
abc5media_image_10

Update 12:30
De politie zegt binnen te zijn in het pand.

De Mobiele Eenheid is op dit moment binnen in het #slangenpand om dat te ontruimen. #Tabakspanden

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) March 25, 2015
Update: 11.30  
Bekijk hier hoe de politie rond 10.00 uur met een shovel en een spuitwagen de straat in reed en begon met de ontruiming. Krakers die op het dak stonden kregen een straal water in hun gezicht.

abc5media_video_4

Update 10.00
Met een shovel heeft de politie de barricades op de Spuistraat aan de kant geschoven. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor het waterkanon en is de ontruiming echt begonnen. Omstanders doen er goed aan om te schuilen.

Update 09.00
Zeven ME-wagens zijn bij het hoofdbureau aan de Elandsgracht aangekomen.
abc5media_video_2

Update 08.50
De Mobiele Eenheid lijkt in aantocht...

M.É bij afslag s106 richting Suriname plein,waar gaan ze heen? @AT5 @RTLnieuws @NOS pic.twitter.com/q3I70ziiXI

— Olavio (@olavio34) March 25, 2015

Update 07.40
De politie zegt de situatie in de gaten te houden en zich te beraden op wat er nu moet gebeuren. 

Update 06:50

Er zijn nog enkele krakers in het Slangenpand aanwezig, er klinkt nog altijd luide muziek. Eerder vannacht wierpen krakers brandende barricades op in de Spuistraat:
abc5media_video_1

Beelden: Martin Damen

Update 05:55
De bewoners van de Spuistraat zijn niet blij met de actie van de krakers vannacht. Dat zeggen zij tegen AT5. Volgens kapper Taco Stuiver zijn het relschoppers en hebben zij niets te maken met strijd die de originele bewoners van de panden voeren om een broedplaats in de stad te behouden. 

abc5media_video_3

Update 05:45
Vuur barricades dooft langzaam. In de Spuistraat is het nu rustig. Uit de Tabaksbanden klinkt nog wel muziek.

Update 05:30
Grootste groep krakers is vertrokken, nog een enkeling hangt uit het raam van de Tabakspanden.  

Update 05:15
De krakers lijken te vertrekken uit de Spuistraat. Het is onduidelijk waar ze heen gaan. De barricades staan nog in brand.

Update 04:55
Er is wel veel politie op de been in de binnenstad, maar nog niet in de Spuistraat. Meerdere politieauto's staan opgesteld bij de Beurs van Berlage. Maar vooralsnog wordt er niet ingegrepen.

Update 04:45
De politie laat weten zich nog te beraden op de aanpak. Volgens een woordvoerster moet het vuur in elk geval worden geblust en moeten de barricades worden opgeruimd. Politiemensen en brandweerlieden zouden al in de omgeving aanwezig zijn.

Update 04:30
Er staan nog steeds meerdere barricades in brand in de Spuistraat. Tientallen krakers hebben zich in de straat verzameld. Omwonenden die AT5 zojuist sprak maken zich zorgen over de situatie in hun straat.