Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] Brandende barricades na nieuwe bezetting Slangenpand

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 maart 2015, 17.06 uur

in de Spuistraat is vannacht onrust uitgebroken nadat een groep krakers dinsdagavond het Slangenpand opnieuw kraakten.

Kijk hier naar de live beelden uit de Spuistraat

'Beste mensen, fantastisch nieuws, de Slang is net herkraakt! Om 22.00 uur werd de deur opengebroken!', schreven de krakers op Indymedia. Kort nadat het pand werd ingenomen werden op straat barricades in brand gestoken en scandeerden de bezetters leuzen.

abc5media_video_0

Beelden: Martin Damen

De politie sloot de straat van twee kanten af maar greep niet in. Zij zeiden zich in eerste instantie te beraden op de aanpak, meerdere politieauto's stonden opgesteld bij de Beurs van Berlage. Om ongeveer 05.00 uur leek het grootste gedeelte van de groep te zijn vertrokken, een enkeling bleef achter in de Tabakspanden. 

Sommige omwonenden reageren verbijsterd op de brandende barricades in hun straat. 'Ik voel me niet echt veilig momenteel', klaagt een jongeman. 'De meeste inwoners vinden dit totaal abject.' Volgens kapper Taco Stuiver zijn het relschoppers en hebben zij niets te maken met strijd die de originele bewoners van de panden voeren om een broedplaats in de stad te behouden:

abc5media_video_1

Andere buurtbewoners reageren milder. 'Ik vind het wel vet dat ze voor hun eigen rechten opkomen', vertelt een man. 'Maar wel belachelijk dat ze de straat blokkeren.' Ook de harde muziek die wordt gedraaid irriteert hem: 'Andere mensen hebben er last van.'

abc5media_video_2