Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Ontruimingen afgerond: krakers uit Tabakspanden gehaald

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 maart 2015, 00.11 uur

De politie heeft de ontruimingen in de Spuistraat afgerond. In totaal werden er negentien aanhoudingen verricht. De gemeente is bezig de straat weer op te ruimen.

De politie begon aan het einde van de middag met de ontruiming van het laatste van de Tabakspanden. Krakers hadden het vanbinnen gebarricadeerd. Rond 19.00 uur was ook dat pand ontruimd. Terwijl het laatste pand werd ontruimd scandeerden sympathisanten leuzen als 'Fuck the police' en 'alle arrestanten onmiddelijk vrij'.

De panden worden vanavond overgedragen aan De Key. De woningcorporatie zet beveiliging in om ervoor te zorgen dat de panden niet opnieuw worden gekraakt. De politie zal hierbij adviseren.

Lees ook: SAMENVATTING: Ontruimingen Spuistraat: 19 krakers aangehouden

Een grote politiemacht kwam woensdag op de been. Agenten gingen de panden van het complex binnen nadat met een shovel toegang was verschaft. Ook liet de politie met een hoogwerker een container met ME'ers op het dak van het complex hijsen.

Het kraakpand werd dinsdagavond rond 22.00 uur opnieuw bezet, nadat de bewoners het pand afgelopen weekend hadden verlaten. Kort na de herbezetting werd er vuurwerk afgestoken en scandeerden krakers leuzen. Op verschillende plekken in de Spuistraat is brand gesticht.