Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] OM eist tien jaar cel voor 'voodoomoord' Weespertrekvaart

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 maart 2015, 18.27 uur

Justitie heeft tien jaar cel geëist tegen een duo dat verdacht wordt van doodslag op Soerenderpersad (Soentje) Birtantie. Het lichaam van deze 45-jarige Hindoestaan uit Zuidoost werd in 2011 gevonden in de Weespertrekvaart bij Diemen.

De zaak is bekend komen te staan als de voodoomoord, omdat bij het lichaam van het slachtoffer ook een doek werd gevonden met allerlei spullen, waaronder een kokosnoot, een handspiegeltje en zaden.  De politie denkt dat die doek onderdeel is van een offer. Justitie denkt nu echter dat het motief wraak is.

De verdachten zijn de 70-jarige Hans van A. en de 55-jarige Sakuntala J. uit Almere. Beide verdachten zaten ook in 2011 vast, maar kwamen na een halfjaar vrij, omdat niet zeker was of de verwondingen op het lichaam waren ontstaan voor- of nadat hij in het water was beland.

Volgens het Openbaar Minsterie heeft J. een relatie gehad met de broer van het slachtoffer. Van A. was een kennis van haar. De vrouw zou wraak hebben willen nemen op de familie van haar ex-vriend, die haar had verlaten en in Suriname mogelijk een nieuwe relatie had gevonden. Het slachtoffer speelde echter geen rol in deze kwestie en was daarom volgens het OM een onschuldig slachtoffer.

Lichaam in water duwen
Op pinkstermaandag 13 juni zagen twee vrienden een man en een vrouw een lichaam in het water van de Weespertrekvaart duwen. Duikers van de brandweer vonden aanvankelijk alleen de doek met daarin allerlei spullen. Op 17 juni 2011 werd het lichaam van Birtantie alsnog gevonden.