Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Kinderen redden padden van fietsbanden en ander parkleed

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 maart 2015, 16.33 uur

'Zielig hè?', zegt een kind dat een gehavende dode pad aan een pootje omhoog houdt. De pad is overreden door een fiets, en dat is nou precies wat Daniël Kropveld, die de leiding heeft over de paddentrek in het Vondelpark, probeert te voorkomen.

Van half maart tot half april vindt in het park een paddentrek plaats. De dieren komen praktisch gelijktijdig uit hun winterslaap en trekken dan massaal naar een nabijgelegen poel, plas of gracht om hun eieren af te zetten en te bevruchten.

Kommetje
In die periode kun je overal in het park leden van de Werkgroep Natuur Vondelpark bezig zien de padden, bruine kikkers en een enkele salamander op een veilige manier te begeleiden naar hun paarplaats. Het Vondelpark is namelijk niet een ideale plek voor de paddentrek. Brede lanen en diepe putten eisen een grote tol onder de trekkende amfibieën. Gisteren werd de werkgroep daarbij geholpen door kinderen van een kinderdagverblijf.

'We proberen ze te vangen voor ze de weg over gaan', legt Kropveld uit. 'We stoppen ze dan in een emmertje en dat emmertje brengen we dan naar het poeltje in de Koeweide.' Hoe vangen de kinderen de padden? 'Dan maak ik een kommetje en dan kan ik ze optillen', vertelt een meisje. 

Hulp van de motoragent
Niet alleen de kinderen helpen mee, ook de politie houdt een oogje in het zeil. Op zijn website over het park vertelt Kropveld: 'Op een gegeven ogenblik stopte een motoragent bij een groep vrijwilligers die op dat ogenblik midden op de weg liepen. "Wat zijn jullie aan het doen?" vroeg de agent streng; wij vertelden dat wij paddentrek-vrijwilligers waren. Daarop stapte de agent van de motorfiets af en liep naar de koffer achterop. "Daar komen de handboeien", dachten we even, maar nee. Toen de koffer geopend werd zagen wij een geschrokken padje tussen de brandblusser en de verbandkist zitten.'