Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] OM eist levenslang tegen verdachten liquidatie Staatsliedenbuurt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 maart 2015, 19.28 uur

In de rechtszaak rond de geruchtmakende dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt eist het Openbaar Ministerie levenslang tegen Anouar B. en Adil 'Kinker' A.

Volgens het OM is er maar één conclusie mogelijk, beiden zijn even schuldig. 'Ze hebben het samen gedaan, bestuurder en schutter. Ze waren gericht op zoek naar Benaouf A., ze kwamen met een gestolen auto naar een afgelegen plek. Ook bij de beschieting van de twee motoragenten is er sprake van poging tot moord.' De twee worden dus verdacht van twee keer moord met voorbedachte rade en drie keer poging tot moord. Morgen volgen de pleidooien van de verdediging, de uitspraak is 1 mei.
abc5media_video_0

Lees ook: Wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak?

Voor de derde verdachte Stefan S. is vrijspraak geëist. Het OM vermoedt dat hij een faciliterende rol heeft gehad, maar of hij bij de liquidaties zelf betrokken is, wordt betwijfeld. 

Volgens Justitie is levenslang de enige gepaste straf die recht doet aan wat er in de #Staatsliedenbuurt is gebeurd.

— Mark Schrader (@markschrader) March 30, 2015

De dubbele liquidatie eind december 2012 is de gewelddadigste episode uit de onderwereldoorlog in de stad. De 28-jarige Yousseff Lkhorf en 21-jarige Saïd el Yazidi (21) kwamen toen om het leven. Twee motoragenten werden onder vuur genomen met kalasjnikovs. Het belangrijkste doelwit was waarschijnlijk crimineel Benaouf A., maar hij wist te ontsnappen.

Lees ook: Motoragent Staatsliedenbuurt: 'Als ik dit had geweten, was ik nooit bij de politie gegaan'

Duidelijk werd toen dat de nabestaanden nog altijd veel leed ondervinden van de gewelddadige moorden. Ook de motoragenten hebben last van de gevolgen. Zo heeft een van hen een posttraumatische stressstoornis.

frank Buis/AT5