Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] Burgemeester eert helpende burgers in beleid tegen radicalisering

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2015, 18.18 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan eerde gister tijdens een besloten bijeenkomst in Hotel Casa 400 de inzet van zogenaamde sleutelfiguren. 'Jullie dragen bij aan wat ik simpel noem de verdraagzaamheid in de samenleving.'

Het was voor het eerst dat alle 200 sleutelfiguren van het beleid tegen radicalisering samenkwamen. In het beleid tegen radicalisering en polarisatie gebruikt de gemeente al jaren de hulp van burgers die een brug slaan tussen moeilijk bereikbare groepen en maatschappelijke organisaties.

Sleutelfiguren
Sleutelfiguren zijn de voelsprieten van de gemeente. Het zijn geen ambtenaren met een formele functie vanuit een gemeentelijke organisatie, maar maatschappelijk betrokken burgers die nauw contact hebben met hun omgeving. Ze worden getraind in het signaleren van radicalisering en polarisatie. Omdat ze persoonlijk verbonden zijn met jongeren en groepen in de buurt kunnen ze vroegtijdig aan de bel trekken. 

Op de bijeenkomst werd onder andere gesproken over de toekomstige rol van de sleutelfiguren, want 'de problematiek gaat niet eenvoudiger worden', aldus de burgemeester.

Kijk hieronder voor een korte samenvatting van de speech.