Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] Familie vermoorde Challa emotioneel, OM eist 20 jaar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2015, 19.22 uur

Het openbaar ministerie (OM) heeft 20 jaar gevangenisstraf geëist voor de moord op Challa Wondel uit Noord. Verdachte Errol R. werd vandaag geconfronteerd met een rechtszaal vol familieleden van het slachtoffer.

'Waarom? Niemand verdient dit. Dat je iemand zo koelbloedig... Zo onmenselijk. Ik ben kapot, ik ben gebroken.' Zo zegt de zus van de in 2014 doodgeschoten Challa uit Noord vandaag in de rechtbank. Even later zodra een broer van Challa het woord neemt in de rechtbank moet een zus, overmand door emoties, de rechtszaal zelfs verlaten.

Vandaag staat Errol R. terecht voor de moord op de 31-jarige Challa uit Noord. Bij die rechtszaak is veel familie van de doodgeschoten rapper aanwezig. Ze dragen t-shirst met RIP Challa en zijn afbeelding. De familie wil inzicht krijgen in de moord, want over het motief bestaat nog steeds veel onduidelijkheid.

abc5media_video_0

Verklaring Errol R.
Volgens Errol R., die ook het woord krijgt, hoorde hij op de betreffende avond hoe Challa moet iemand aan het kibbelen was. Naar eigen zeggen ging hij daar zonder reden op af. Niettemin droeg hij een vuurwapen bij zich. R. vertelt dat hij zag hoe Challa een wapen in zijn broeksband droeg en dat hij daarop reageerde. Hoe hij de tien schoten op Challa afvuurde weet R. niet meer, zegt hij tegen de rechter.

Moeder Challa
In een emotionele verklaring vertelt de moeder van Challa over het moment dat ze hoorde van de dood van haar zoon: 'Ik bel iedereen op:'Tonie is dood!' Ik zei het, maar besefte het niet'. Sinds de gewelddadige dood van haar zoon kan ze niet meer normaal leven: 'sinds die dag leef ik op pillen. Zonder dat slaap ik niet.'

'Ik leer mijn kinderen om te vergeven. Maar met de pijn die ik nu ervaar, mijn leven is kapot geschoten, accepteer ik geen spijt.' Volgens de moeder van Challa heeft Errol R. zonder enige vorm mededogen gehandeld. 'De moordenaar heeft mijn kleindochter zelfs op schoot gehad. Je weet dat hij een kindje heeft. En toch schiet je.'

Eis: 20 jaar voor moord met voorbedachte raad#Challa. Familie slachtoffer knikt instemmend.

— Marieke Kessel (@mkssl) 1 april 2015

De woorden van de familieleden van Challa gaan R. niet in de koude kleren zitten. In een uitbarsting roept hij door de rechtszaal 'Nee, het had niet zo mogen gaan. Iedereen heeft verdriet. Maar als je niet kan praten met iemand, wat dan?'

Eis openbaar ministerie
Het OM eist 20 jaar celstraf tegen R. De moord zou met voorbedachte rade gepleegd zijn. Mocht de eis overgenomen worden door de rechter dan wordt van de straf wel het voorarrest afgetrokken.  Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter uitspraak doet.

Eis: 20 jaar voor moord met voorbedachte raad#Challa. Familie slachtoffer knikt instemmend.

— Marieke Kessel (@mkssl) 1 april 2015