[Video] Gemeenteraad wil onderzoek naar misgelopen miljoenen AEB

0
Whatsapp

[Video] Gemeenteraad wil onderzoek naar misgelopen miljoenen AEB

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2015, 20.56 uur

Een complex geheel van tegenslagen. Dat is volgens wethouder Kajsa Ollongren de oorzaak van de miljoenentegenvaller bij het Afval Energie Bedrijf. Vandaag sprak ze met de gemeenteraad over de kwestie.

Gisteren werd duidelijk dat het bedrijf voor 70 miljoen euro teveel in de boeken staat en dat er jaarlijks zo'n 12 miljoen minder aan dividend binnenkomt. 'Dat het zo slecht ging dat wisten ik en mijn fractie niet en dat betekent dus ook dat verbijstering het woord was, dat het meest in me opkwam na het lezen van de brief', zei Marianne Poot van de VVD vanmiddag in de raad.

Volgens wethouder Ollongren heeft de grote tegenvaller meerdere oorzaken. 'Overcapaciteit op de markt, de prijsontwikkeling, de energieprijzen, de afvalverwerkingsprijzen, technische problemen, hogere bedrijfslasten, levensduur van de centrale, dus een complex van factoren wat nu leidt tot deze situatie', zei Ollongren vandaag tegen de raad.

Vorig jaar nog werd het Afval Energie Bedrijf verzelfstandigd. Toen werd er van veel positievere cijfers uitgegaan. Daarom werd in de raad ook gepleit voor een snel onderzoek door de onafhankelijke rekenkamer. In juni komt het Afval Energie Bedrijf zelf met een nieuw plan voor hoe het nu verder moet. Ondertussen moet het stadsbestuur verzinnen hoe het de miljoenen aan misgelopen inkomsten gaat compenseren.

Whatsapp