Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Amsterdamse rechtbanktop sjoemelt met declaraties'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 april 2015, 12.50 uur

De top van de Amsterdamse rechtbank neemt het niet zo nauw met declaraties en trakteert zichzelf royaal op VVV-bonnen. Dat zou blijken uit vertrouwelijk e-mailverkeer tussen bestuursleden van de rechtbank, dat is overhandigd aan het Openbaar Ministerie.

De voor rechtbanken overkoepelende Raad van de Rechtspraak neemt de aantijgingen zeer serieus en overweegt een integriteitsonderzoek te starten, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: 'Assistente rechtbank zelf voor rechter om fraude'

Het e-mailverkeer werd gisteren behandeld op de rechtbank in Den Haag, waar een voormalig assistente van de Amsterdamse rechtbankpresident Carla Eradus terechtstaat wegens het vervalsen van declaraties op haar werk. Ze werd in 2013 op staande voet ontslagen.

Volgens haar advocaat Geert-Iem Roos staat de fraude niet op zichzelf en heerst er een cultuur bij de Amsterdamse rechtbank waarbij het normaal lijkt om te sjoemelen met declaraties. Om dit aan te tonen overhandigde hij de kopieën van het e-mailverkeer waaruit dit zou blijken. Volgens Roos krijgen rechters stapels VVV-bonnen ter waarde van vijftig euro toegeschoven voor het schrijven van een speech of deelname aan een commissie.