Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] UvA sommeert bezetters per direct Maagdenhuis te verlaten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 april 2015, 20.22 uur

Het College van Bestuur van de UvA heeft de bezetters gesommeerd om het Maagdenhuis per direct te verlaten. De bezetters moeten voor 18.00 uur vanavond uit het bezette pand zijn. Als dit niet gebeurt, dan zal de universiteit in een kort geding ontruiming eisen.

Lees ook: Bezetters Maagdenhuis ontkennen akkoord: 'Nieuwe, hardere acties'

De UvA zegt geen andere weg meer te zien nadat vanochtend een deel van de bezetters tijdens een persconferentie liet weten dat zij niet uit het bezette pand zal vertrekken. Het College van Bestuur betreurt ten zeerste dat een deel van de bezetters het akkoord, dat de UvA met een ander deel van de bezetters sloot, heeft verworpen.

Akkoord
De universiteit benadrukt dat een ander deel van de bezetters, dat zich verenigd heeft onder De Nieuwe Universiteit, wel een akkoord met de universiteit heeft gesloten. Met hen vond vanmorgen een eerste overleg plaats over de vorming van twee nieuwe onafhankelijke commissies. Die commissies worden ingesteld om de bestuursstructuur en de financiële situatie te onderzoeken.

Lees ook: [Video] UvA: 'Rek is er wel uit, hebben al zoveel concessies gedaan'

De UvA liet vanochtend voorafgaand aan de persconferentie weten dat de bezetters zondagavond om 21.00 uur zouden vertrekken. Dat zou bij een overleg tussen de bezetters en het bestuur van de universiteit dinsdagavond zijn afgesproken. Een woordvoerder van de bezetters zei echter het tegenovergestelde: 'Er is geen akkoord, wij hebben het voorstel van de UvA afgewezen. Wij zijn geïntimideerd. We weigeren onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten.'

Wimer Hazenberg / flickr.com/photos/monokai