Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bezetters Maagdenhuis vertrekken maandag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 april 2015, 10.32 uur · Foto: Wimer Hazenberg / flickr.com/photos/monokai

De bezetters van het Maagdenhuis, verenigd in De Nieuwe Universiteit (DNU), zullen het UvA-pand aan het Spui maandag vrijwillig verlaten.

Dit stelt DNU donderdagmorgen in een persbericht. De Nieuwe Universiteit organiseert dit weekend nog wel een afsluitende manifestatie in het Maagdenhuis, het 'Festival der Wetenschappen'.

Bezetters Maagdenhuis schudden hand en zeggen toe aan CDA'er Michel Rog maandag het Maagdenhuis te verlaten #AT5 pic.twitter.com/chPnjceKbB

— Mark Leene (@MARK_AT5) 9 april 2015

Dinsdagavond leek er nog een akkoord bereikt te zijn tussen de bezetters van het pand en de UvA. Dit akkoord werd woensdagmorgen echter weer ontkend door de actievoerders, die zelfs 'nieuwe, hardere acties' aankondigden. Onduidelijk bleef echter om wat voor acties dit precies gaat. 

De UvA sommeerde de bezetters hierop voor woensdag 18.00 uur het pand te verlaten. Anders zou een kort geding worden aangespannen. 

'Veel bereikt'
DNU, dat het dreigende kort geding 'een intimidatie' noemt, heeft nu dus toch besloten het gebouw te verlaten. De Nieuwe Universiteit ziet de bezetting van het Maagdenhuis niettemin als succesvol. 'Zo is er eindelijk zicht op financiële transparantie en democratisering en decentralisering van de UvA. Tot de grote successen behoort ook het debat dat op nationaal en internationaal niveau is aangewakkerd', stelt DNU.

Bezetting
Als de groep inderdaad maandag vertrekt heeft de bezetting van het Maagdenhuis zo'n anderhalve maand geduurd. Op 25 februari werd het Maagdenhuis bezet, nadat het nabijgelegen Bungehuis, waar studenten ook al actie voerden, was ontruimd door de ME.