Stad

NL
V

Protestmars tegen College van Bestuur UvA ten einde

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 april 2015, 23.08 uur

Docenten en studenten van de UvA hielden vandaag een protestmars tegen het College van Bestuur (CvB) van de universiteit. Ontwikkelingen zijn te volgen bij AT5.

Update 19.09 uur
We stoppen met de live-uitzending en het liveblog. Uiteraard houden we je via at5.nl op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. 

Update 19.00 uur
Via een achterdeur kunnen de mensen die nog aanwezig zijn in de bibliotheek het pand verlaten.

Update 18.31 uur
De studenten hebben besloten naar de overkant te gaan en niet langer voor de dichte deuren van de bieb te zitten.


Update 17.50 uur

Studenten zingen leuzen voor de universiteitsbibliotheek op het Koningsplein: 'Bevrijd de boeken' en 'Aftreden, aftreden, aftreden!' De deuren van de bibliotheek zijn afgesloten.

Update 17.00 uur
Protesterende studenten, docenten en vluchtelingen bereiken Binnengasthuisterrein.

Update 16.20 uur
Studenten en vluchtelingen ontmoeten elkaar voor de Stopera, het protest gaat gezamenlijk verder.

Update 15.00 uur
Docenten en studenten lopen in hun protestmars straks langs de Stopera, waar ze hun medeleven zullen betuigen aan de uitgeprocedeerde asielzoekers, die momenteel een sit-in houden in het gebouw.

Update 14.45 uur
De gemeente laat weten dat er extra voorschriften zijn voor de demonstratie zijn uitgevaardigd. Zo mogen demonstranten geen gezichtsbedekking dragen en mag er tijdens het lopen van de mars niet van de route afgeweken worden. Volgens de gemeente is daartoe besloten vanwege incidenten tijdens eerdere demonstraties.

De protestmars begint vanmiddag om 15.00 uur en start bij het Crea-café op het Roeterseiland. Vanaf die plek lopen de deelnemers naar het Binnengasthuisterrein in de binnenstad. 

De actiegroep van docenten, Rethink UvA, organiseert het protest en heeft iedereen gevraagd in het net te verschijnen, studenten in pak en hoogleraren in hun toga. ''We doen dat om te laten zien dat de mensen die verandering willen op de universiteit echt niet allemaal 'vieze krakers' zijn, zoals op sociale media wel is gesuggereerd', zo laat een van de docenten weten.

Lees ook: Studenten en docenten UvA protesteren in pak

De protestmars volgt op de ontruiming van het Maagdenhuis van afgelopen zaterdag. Vanochtend publiceerden zo'n 175 hoogleraren en docenten van de UvA een oproep tot aftreden van het bestuur in de krant.

Lees ook: UvA-docenten: bestuur weg na ontruimingsflater Maagdenhuis

abc5media_video_0