Start van hoofdcontent

Stad

nl

Alle stadsbussen Amsterdam binnen tien jaar elektrisch

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 01.12 uur · Foto: Jos van Zetten

Alle stadsbussen in de stad worden elektrisch. Dit heeft de gemeente dinsdag besloten. Amsterdam is daarmee de eerste Nederlandse gemeente die volledig overgaat op elektrische bussen.

De eerste veertig van de in totaal tweehonderd stadsbussen op diesel worden over twee jaar vervangen, weet De Volkskrant. Over tien jaar moeten alle stadsbussen elektrisch zijn. Ze gaan net als de trams en metro's rijden op groene stroom. Ook de ponten over het IJ moeten elektrisch worden. Mogelijk wordt er later overgegaan op waterstof.

'Met dit plan nemen we afscheid van symbolen en pilots of kleinschalige projecten. We hebben besloten het gewoon te doen, dus niet eerst experimenteren met vijf bussen, maar een volledige uitrol', zegt Abdeluheb Choho (D66), wethouder voor duurzaamheid, tegen de krant.

Amsterdam loopt met het besluit voorop in Nederland. Andere gemeenten hebben wel de ambities om geheel over te gaan op de bussen zonder uitstoot, maar Amsterdam is de eerste die het besluit rond heeft. De sector wil in 2026 dat alle bussen in Nederland zonder emissie rondrijden.