Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Crisisberaad kabinet over illegalen levert niets op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 10.13 uur

Het topoverleg in Den Haag over de omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers, heeft gisteravond niets opgeleverd.

In het Torentje van Rutte werd gisternacht tot 3.30 uur overlegd over de vraag of asielzoekers recht hebben op een bed, bad, brood voorziening, zoals die in Amsterdam al van kracht is.

Lijnrecht tegenover elkaar
Regeringspartijen VVD en de PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie. De PvdA vindt de voorziening een goed plan, maar de VVD is tegen en denkt dat het bieden van bed, bad en brood alleen maar meer asielzoekers naar Nederland zal brengen. De crisis volgt op de Europese uitspraak van het Comité van Ministers van gisteren. De PvdA en VVD hadden gehoopt dat deze uitspraak meer duidelijkheid zou geven over het verlenen van bed, bad en brood aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Maar beide partijen leggen die uitspraak nu volledig anders uit.

Vandaag gaat het overleg tussen de regeringspartijen verder. Intussen blijft de gemeente de regeling gewoon aanbieden. Burgemeester Van der Laan vertelde gisteren nog dat de groep asielzoekers die maandag de Vluchtgarage moest verlaten en sindsdien door de stad zwerft, laat zien dat het Haagse uitzetbeleid niet werkt. Gisteravond kraakten de uitgeprocedeerde asielzoekers een pand in West, waar zij de nacht hebben doorgebracht.

Lees ook: Van der Laan: zwervende vluchtelingen maken zichtbaar dat Haags uitzetbeleid niet werkt