Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vragenvuur voor Schiffmacher: een derde van tatoeage-inkt mogelijk kankerverwekkend

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 17.50 uur

Top-tatoeëerder Henk Schiffmacher had het er maar druk mee vandaag. Veel mensen kwamen naar hem toe om te vragen hoe het nou echt zit nadat vandaag in de krant stond dat een derde van de tatoeage-inkt die in Nederland gebruikt wordt, kankerverwekkende stoffen bevatten.

'Ze bellen me altijd op met zoiets, maar waarom weet ik niet dat dat onderzoek vandaag in de krant stond? Waarom weet ik niet dat dit onderzoek gaande was? Wie is hier de fucking tattoo-koning?', vraagt Schiffmacher zich af.

Gekleurde inkt versus zwarte inkt
Dat een derde van de tatoeage inkt schadelijk kan zijn bleek vandaag uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ze onderzochten tussen 2008 en 2013 monsters van gekleurde en zwarte inkt. Bij de gekleurde inkt waren 206 monsters van de 701 niet op orde. Bij het zwarte inkt was 41% van de 37 onderzochte monsters niet veilig.

Verwijderen
Schiffmacher ontkent niet dat er mogelijk schadelijke inkt is, maar hij benadrukt daarbij het woord mogelijk. 'Daarnaast komen de stoffen pas vrij als je een verwijdering aangaat', zegt Schiffmacher. Niet alle klanten maken zich druk. 'Dood gaan we toch wel joh, dus dat maakt niets uit', aldus een onbezorgde klant.

Streng
In Nederland zijn de regels voor tatoeëren strenger dan in andere Europese landen. Zo mag het kankerverwekkende 'polycyclische aromatische koolwaterstof' (PAK) in andere Europese landen wel in inkt voorkomen, maar geldt er in Nederland een algemeen verbod. Ook gelden er strenge hygiëneregels en hebben tattooshops een vergunning van de GGD nodig. Bij overtreding van de regels kan er een geldboete tot maximaal 4500 euro opgelegd worden. Het is nog niet bekend of er iemand daadwerkelijk kanker heeft gekregen van tatoeage-inkt.