Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Duitse eigenaar doet aangifte wegens kraak 'Vluchttoren' in West

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 19.32 uur

De Duitse eigenaar van het woensdagavond in West gekraakte pand, inmiddels omgedoopt tot 'Vluchttoren', heeft aangifte gedaan.

Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. Woensdagavond werd het voormalige kantoorgebouw op de Van de Sande Bakhuijzenstraat in West gekraakt. Het pand ligt naast het al eerder gekraakte Vluchtgebouw. ''Dat zijn onze broeders, onze familie', aldus een van de vluchtelingen. In beide gebouwen verblijven in totaal naar schatting zo'n 140 man. 

De 'Vluchttoren' is een oud kantoorgebouw dat herontwikkeld moet worden tot 'CareDock, een bruisend centrum waar zorg en educatie hand in hand gaan', zo valt te lezen op de website van het adviesbureau voor zorgvastgoed ABVZ. De gemeente behandelt deze kraak als alle andere, zo zegt de woordvoerder. Het OM gaat nu beoordelen of er sprake is van een strafbaar feit en of er snel ontruimd moet worden. In principe ontruimt de gemeente niet voor leegstand.

Het is niet duidelijk hoe lang het kantoorpand al leegstaat en de zegsman kon ook niet zeggen wie de eigenaar is. 'Er volgt nu nader onderzoek en pas als er helderheid is over de situatie, kunnen we besluiten wat er gaat gebeuren.'