Start van hoofdcontent

Stad

nl

Expositie World Press Photo-winnaars als eerste in Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 april 2015, 10.48 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Een week voor de uitreiking van de World Press Photo opent zaterdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de expositie met de winnende foto's. Het is de eerste stop van een wereldtournee langs honderd steden.

De tentoonstelling bevat foto's van 41 prijswinnaars in acht verschillende disciplines, waaronder nieuws, dagelijks leven, natuur, portretten en sport. In bijna elke categorie zijn drie prijswinnaars. De Deense fotograaf Mads Nissen is de jaarwinnaar met een intiem portret van een Russisch homostel. Hij krijgt zaterdag 25 april de prijs uitgereikt door prins Constantijn.

De expositie blijft tot en met zondag 5 juli te zien in Amsterdam. Vorig jaar trok de tentoonstelling een recordaantal van 75.000 bezoekers.

De 58e editie van de fotowedstrijd is de eerste voor de nieuwe directeur Lars Boering die dit jaar aantrad bij World Press Photo. Hij is lovend over de winnende plaat van Nissen. 'De keuze van de jury geeft aan dat de wedstrijd niet alleen meer gaat over hard nieuws en soms heftige foto's, maar dat we ook deze kant van de fotojournalistiek durven laten zien', zegt Boering. 'Er worden andere keuzes gemaakt door deze generatie fotojournalisten. Het verhaal achter het nieuws laten zien kan ook door documentaire en poëtische foto's.'