Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtbank legt boetes van 1500 euro op aan Uberpop-chauffeurs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 april 2015, 14.55 uur

De rechtbank heeft drie Uberpop-chauffeurs ieder een boete van 1500 euro opgelegd. De rechter acht het drietal schuldig aan het rijden zonder vergunning voor de illegale taxidienst. Het is voor het eerst dat chauffeurs van de illegale taxidienst terechtstaan.

Ze kregen van het OM eerder al een boete opgelegd van 1500 euro, maar die weigerden ze te betalen. Daarop werd de zaak naar de rechter gebracht, die de chauffeurs een even hoge boete oplegde.

De mannen werden alle drie in Amsterdam gepakt. Het is goed mogelijk dat de zaak als voorbeeld zal dienen voor eventueel toekomstige zaken. Vanwege de media-aandacht waren de chauffeurs zelf niet aanwezig op de zitting.

Lees ook: Vier chauffeurs opgepakt in Amsterdam; dwangsom van 100.000 euro voor Uber

In totaal zijn tot nu toe 23 chauffeurs beboet. Eind vorig jaar vijf en dit jaar achttien. Uber had al aangegeven de boetes van 1500 euro per stuk te betalen. De chauffeurs hebben echter door de veroordeling nu ook een strafblad.

Inval
De Inpectie Leefomgeving en Transport deed eind maart een inval bij het Europese hoofdkantoor van Uber. De inspectie deed dat onder meer om te kijken hoeveel Uber verdient aan de illegale taxidienst Uberpop.

AT5-verslaggever Mark Schrader was bij de zitting aanwezig: