Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Openbaar Ministerie wil nu ook Uber Nederland aanpakken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 april 2015, 14.54 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) begint een strafrechtelijk opsporingsonderzoek tegen de Nederlandse tak van vervoersbedrijf Uber.

Dat laat een woordvoerder van het OM weten aan AT5. Eerder vandaag veroordeelde een rechter drie chauffeurs van UberPOP, een illegale taxidienst, tot een boete van 1.500 euro. Onder meer op basis van deze uitspraak start het OM nu dan ook een onderzoek naar Uber. 'Omdat het bedrijf volgens ons mensen aanzet tot het illegaal vervoeren van personen', aldus het OM.

Mocht het OM gelijk krijgen in deze zaak, dan is ze ook van plan een ontnemingsprocedure tegen Uber te starten om geld dat het bedrijf heeft verdiend met illegaal personenvervoer in beslag te nemen.

Inval
Uber ligt al geruime tijd onder vuur. De Inpectie Leefomgeving en Transport deed eind maart al een inval bij het Europese hoofdkantoor van Uber. De inspectie deed dat onder meer om te kijken hoeveel Uber verdient aan de illegale taxidienst Uberpop.

In Amsterdam zijn de afgelopen tijd 23 chauffeurs gepakt omdat ze werkten voor Uberpop. Via deze app bieden ze taxiritten aan in hun eigen auto. Dit leidt tot grote frustratie bij reguliere taxichauffeurs die aan allerlei eisen moeten voldoen.

OM gaat bedrijf @Uber_NL dus aanpakken. Als ze gelijk krijgen van de rechter, starten ze ontnemingsprocedure. #Uberpop

— Mark Schrader (@markschrader) April 17, 2015