Stad

[Video] Festival met onbekend programma nu al uitverkocht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 april 2015, 09.21 uur

Er is geen programma bekend, en toch is festival Beyond al uitverkocht. Bij de koffiefabriek in Oost werden vandaag de eerste speciale paspoorten voor het festival uitgedeeld. Met zo'n ID hoor je officieel bij de 'Beyond community'.

Het festivalseizoen is weer begonnen en de kaartverkoop gaat vaak weer hard. Het nieuwe festival Beyond, dat volgende maand gehouden wordt in Spaarnwoude, mag nu al op een stevige fanschare rekenen.

Connecten zonder wifi
Beyond raadt de bezoeker aan zijn telefoon thuis te laten en je energie volledig op het festival te richten. Er is daarom ook géén gratis wifi. Volgens de Amsterdamse organisator en kunstenaar Dadara gaat het festival 'over mensen connecten, mensen samenbrengen. (..) Het is geen ontsnapping aan de realiteit, het is gewoon een stukje realiteit maar dan eentje waarbij je "beyond", voorbij je eigen grenzen kan kijken zonder verwachtingen.'

Maar niet iedereen zit te wachten op hippe festivalletjes. Op Facebook is er een ware tegenbeweging ontstaan tegen de zogenoemde 'hipster' festivals. Voor het evenement 'Een of ander vreetding met hippe biertjes en saladebar' hebben al 21 duizend mensen zich aangemeld. 'Ik neem aan dat er gratis knotjes worden uitgedeeld bij de ingang' en 'De toegangkaartjes zijn toch glutenvrij he? , zijn enkele reacties op de pagina's.

Lees ook: 2000 Facebookers: 'Rot op met je rollende keukens'

Is Beyond ook zo'n hipsterfestival? Dadara: 'Het heeft geen hok. Op de hipsterfestivals staan sowieso niet mensen uit de kraakscene die ook een area doen (..) Het ding wat wij willen is dat Beyond een eigen community wordt die andere communities overstijgt.'