Stad

NL
V

[Video] Stadsnomaden vinden stek Zuidoost wat krapjes

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 april 2015, 22.10 uur

Ze zijn blij dat ze een jaar mogen blijven, maar echt veilig en comfortabel is hun nieuwe stek in Zuidoost niet, zo vinden de stadsnomaden.

Na vele omzwervingen bewonen ze sinds kort een braakliggend veld aan de Meibergdreef. Doordat het stuk grond zo klein is, ontstaan volgens hen gevaarlijke situaties. 'Er wordt hier veel op haardvuren gestookt. Er kan wel eens een brandje uitbreken en op het moment dat de caravans te dicht bij elkaar staan, omdat er te weinig ruimte is, dan heb je gewoon een uitslaande brand', zegt een van de nomaden. Maar ook sociaal gezien zou iets meer ruimte wel lekker zijn. 'Als mensen erg dicht op elkaar zitten, dan wil dat nog wel eens tot wat wrijvingen leiden, zoals dat gaat bij alle zoogdieren'.

Toch zijn de meeste nomaden blij met hun nieuwe stekje en dan vooral omdat ze er wat langer mogen blijven. Afgelopen jaar moesten de bewoners namelijk al een aantal keer verkassen. Zo stonden ze op het terrein van het Magneetfestival waar ze in augustus moesten vertrekken. De groep trok daarna naar Noord, maar ook daar moesten de stadsnomaden weg. 'Dan bouw je een keukentje of een dingetje en dan moet je weer weg. Dat houd je niet vol zo. Dat is nu al drie keer gebeurd en nu mogen we een jaar blijven, dus dat is al wat. Maar het had wel iets ruimer gemogen'.

De trektocht van de nomaden begon allemaal in Westpoort, daar bewoonden ze een tijd lang 't Landje. Todat de gemeente besloot dat het terrein ontruimd moest worden.

Lees ook: Moegestreden bewoners vertrekken van 't Landje