Start van hoofdcontent

Stad

nl

VU-studenten bezetten bouwplaats uit onvrede

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 april 2015, 17.12 uur

Studenten van de VU gaan vanmiddag een bouwplaats van de universiteit bezetten. Dat doen ze uit onvrede met onder andere het vastgoedbeleid van de VU.

In een onder water staande bouwput in het hart van de nieuw te bouwen campus, gaan de studenten van De Nieuwe Universiteit VU (DNU VU), een bootrace houden. De studenten voegen hun ludieke actie toe aan het sportevenement de VU Olympiade, die momenteel gehouden wordt.

'Deze nieuwbouw is toonaangevend voor het vastgoedbeleid dat de VU tegenwoordig voert,' zegt Engels studente Annie, 'De VU ziet zich niet als universiteit, maar als Corporate Real Estate Organisation'. Naast het verkleinen van labruimtes en kantoorruimtes voor de universiteit, ontwikkelt de VU namelijk ruimtes voor bedrijven en luxe appartementen, zeggen de studenten. 'Een supermarkt, een luxe koffietent, de Basket: de campus wordt steeds commerciëler, terwijl onze studies en vrijplaatsen voor studieverenigingen langzaam worden wegbezuinigd. Wij zijn studenten, geen klanten!', schrijft DNU VU in een persbericht.

Thomas Hofland, een van de actievoerende studenten, laat weten dat er enkele tientallen mensen bij de actie aanwezig zullen zijn. 'We zijn geïnspireerd geraakt door de acties bij het Maagdenhuis. Ze hebben laten zien dat studenten dingen kunnen bereiken met hun acties en ook wij willen meer inspraak', zegt hij. Vandaag wordt alleen de bootrace gehouden, andere acties in de toekomst worden niet uitgesloten.

Studenten van de UvA dwongen met hun protesten en acties de voorzitter van de universiteit, Louise Gunning, afgelopen zondag tot aftreden.

Lees ook: UvA-voorzitter Louise Gunning neemt ontslag