Start van hoofdcontent

112

NL
V

OM legt aangifte tegen Zwarte Piet naast zich neer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 april 2015, 15.51 uur · Foto: Bart Post

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangiften van drie personen en de Stichting Nederland wordt beter tegen 'de figuur Zwarte Piet'.

Dit laat het OM vrijdag weten in een persbericht. Afgelopen najaar kwamen de aangiften binnen bij het OM. Volgens de klagers was het gebruik van Zwarte Piet door, bijvoorbeeld, intochtcomités, discriminerend en racistisch. 

Het OM oordeelt echter dat de organisaties waartegen aangifte is gedaan zich niet opzettelijk beledigend hebben uitgelaten. 'Daarnaast is het OM van oordeel dat er geen sprake is van aanzetten tot discriminatie', aldus het OM. 

Aanpassing
De intochtcomités hadden vorig jaar al aanpassingen gedaan aan het uiterlijk van de pieten om tegemoet te komen aan de bezwaren van de tegenstanders. Zo werden pieten geïntroduceerd die alleen roetvegen op hun gezicht hadden. In het Sinterklaasjournaal waren blanke-pieten-in-opleiding en clownspieten te zien. Ook schoot een oude zwarte piet de goedheiligman te hulp door als hulpsinterklaas op te treden.

Bij de intocht in Gouda liepen kaas- en stroopwafelpieten mee. In Amsterdam waren de pieten ontdaan van oorringen en dik rood geschminkte lippen en vervulden ze geen rol meer van onderdanige knecht. De aangevers kunnen bij het gerechtshof een klacht indienen over het besluit van het OM. De stichting Nederland Wordt Beter had vrijdag nog geen reactie.