Stad

NL
V

Amsterdamse school legde mobiel netwerk en 112 plat met jammer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2015, 13.13 uur · Foto: John Karakatsanis

Een middelbare school in Amsterdam heeft er vorig jaar met een jammer voor gezorgd dat de buurt 112 niet kon bellen.

De jammer werd tijdens een tentamen ingezet om te voorkomen dat scholieren tijdens de toetsen hun telefoon konden gebruiken. Het bereik van jammers reikt echter vaak verder dan alleen de muren van klaslokalen, vertelt een woordvoerder van het Agentschap Telecom.

'Alle mobiele signalen zoals bijvoorbeeld ook gps, afstandsbedieningen en wifi-netwerken tot soms wel honderd meter afstand worden geblokkeerd. Maar ook het alarmnummer 112 was niet bereiken, we signaleerden veel klachten uit één gebied. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, niet alleen op school maar ook in de directe omgeving.' Het agentschap kan niet zeggen welke school het betrof en wanneer het is gebeurd.

Dit jaar zal er extra worden gecontroleerd op jammers op scholen, gebruik van de apparaten is illegaal en komt de overtreder op een boete van 1800 euro te staan. Scholen die digitaal spieken toch tegen willen gaan, kunnen de leerlingen vragen hun mobieltjes en smartwatches in te leveren tijdens het examen, aldus het agentschap. Met een gsm-detector kunnen scholen bovendien telefoons ontdekken die niet vrijwillig zijn afgegeven.