Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

VVD en SP willen onderzoek naar mogelijke subsidiefraude bij moslimorganisaties uit Oost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 april 2015, 12.57 uur

De VVD en SP willen dat het gemeentebestuur een onderzoek start naar een mogelijke schending van de scheiding tussen kerk en staat door een Turkse en een Marokkaanse organisaties uit Oost. De clubs zouden subsidiegeld, dat bestemd was voor kwetsbare buurtbewoners, aan moskeeën gedoneerd hebben.

Dat zou blijken uit de jaarrekeningen van Stichting Sociaal Cultureel Centrum Marokkanen (SSCCM, nu Stichting Sociaal Cultureel Centrum Medelanders) en het Turks Sociaal Cultureel Centrum (TISCC, nu Transvaal Informatie Sociaal Cultureel Centrum), beiden gevestigd in multicultureel centrum De Verbinding aan de Joubertstraat in Oost. De stichtingen kregen gemeenschapsgeld om onder andere computer- en sollicitatiecursussen te organiseren.

Een deel van dat geld, zo'n 30 tot 40 duizend euro, zou echter via een omweg bij de in hetzelfde gebouw gevestigde Turkse en Marokkaanse moskeeën terecht gekomen zijn. Het zou gebruikt zijn om een gebedsruimte in te richten en ten goede gekomen zijn aan het moskeefonds. SP-raadslid Peter Kwint vraagt zich af: Hoe geld dat mensen moet helpen een baan te vinden terecht komt bij een tapijtwinkel die gebedskleedjes verkoopt? Daar is deze subsidie nooit voor verstrekt. Als dit zo gebeurd is, wil ik dat elke onterechte bestede cent terugkomt.'

Ook de VVD is kritisch: 'De scheiding tussen kerk en staat moet te allen tijde worden gerespecteerd. Wanneer blijkt dat gemeenschapsgeld is gebruikt ten behoeve van gebedshuizen, in dit geval moskeeën, dan dient dit te worden terugbetaald. Daarom roepen wij het stadsbestuur op tot een grondig en onafhankelijk onderzoek', laat raadslid Rik Torn weten. Momenteel loopt er ook onderzoek naar de besteding van Europese subsidies, die beschikbaar werden gesteld voor de bouw van het multicultureel centrum in 2009. Ook daar wordt gekeken of er gemeenschapsgeld besteed is voor de bouw van ruimten met een religieuze bestemming.