Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Paleis op de Dam ondergekalkt: 'Fuck de koning'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 mei 2015, 16.35 uur · Foto: Foto ingestuurd via AT5 Whatsapp (06-51190938)

Het Paleis op de Dam is vannacht ondergekalkt met de tekst 'Fuck de koning'. De politie heeft nog geen idee wie hierachter zit en heeft een onderzoek ingesteld. Vermoedelijk is de uiting een reactie op de vervolging van activist Abulkasim Al-Jaberi, die zich op 27 mei voor de rechter moet verantwoorden voor het roepen van diezelfde leus.

Al-Jaberi deed zijn uitspraak tijdens een anti-Zwarte Piet-demonstratie in november vorig jaar. Hij werd opgepakt. Deze week werd bekend dat hij ook vervolgd wordt voor die uitspraak. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie mag je veel zeggen, maar is er een grens. Volgens de advocaat van de verdachte is er geen sprake van een strafbaar feit. 

Lees ook: OM vervolgt actievoerder na roepen 'fuck de koning'

De tekst is in de loop van de donderdagochtend van het pand verwijderd. De bekladding van het pand is vastgelegd op beveiligingscamera's. Wat er precies op de beelden te zien is, en of er één of meerdere daders zijn, wil een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf, dat het gebouw beheerd, niet zeggen. 

De beheerder doet geen aangifte, omdat er volgens de zegsman geen schade is aan het pand en de verf makkelijk was weg te halen. Op de muren van het gebouw wordt een nieuwe laag bijenwas aangebracht, waardoor het makkelijker is om graffiti te verwijderen. 

abc5media_image_4