Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Rechtszaak 'fuck de koning' gaat niet door, meer onderzoek nodig

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 mei 2015, 19.55 uur

De rechtszaak tegen activist Abulkasim Al-Jaberi, de man die 'fuck de koning' riep bij een Zwarte Piet-demonstratie, gaat voorlopig niet meer door. Volgens het Openbaar Ministerie is er meer onderzoek nodig, na alle verzoeken en inhoudelijke bezwaren van de advocaat van de activist. Hij zou op 27 mei terechtstaan.

Advocaat Willem Jebbink heeft onder meer aangegeven tijdens de zitting diverse getuigen te willen oproepen. Officier van Justitie Willem Nijkerk zegt in het AT5-nieuws dat het OM niet had voorzien dat er zoveel getuigen gehoord moesten worden, waardoor er meer onderzoek nodig is.

Storm van kritiek
Het OM kan daarom niet zeggen of de rechtszaak definitief van de baan is. Volgens het NRC Handelsblad is het OM de zaak opnieuw gaan bekijken na de storm van kritiek die de vervolging teweegbracht. Ook binnen het OM zou er volgens de krant weinig begrip bestaan.

abc5media_video_0

Al-Jaberi deed zijn uitspraak tijdens een anti-Zwarte Piet-demonstratie in november vorig jaar. Hij werd opgepakt. Deze week werd bekend dat hij ook vervolgd wordt voor die uitspraak. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie mag je veel zeggen, maar is er een grens. Volgens de advocaat van de verdachte is er geen sprake van een strafbaar feit. 

Lees ook: OM vervolgt actievoerder na roepen 'fuck de koning'

Onder meer op Twitter werd verontwaardigd gereageerd op de beslissing van het Openbaar Ministerie. D66 heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de vervolging. Het Paleis op de Dam werd afgelopen nacht onder gekalkt met de woorden 'Fuck de koning', mogelijk uit protest.