Stad

NL
V

Zwarte Piet-demonstranten protesteren op Museumplein wegens 'fuck de koning'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 mei 2015, 20.22 uur · Foto: Jos van Zetten

Een groep 'anti-racisme-activisten' geeft morgen om 14.00 uur een demonstratie op het Museumplein wegens de, inmiddels opgeschorte, vervolging van de activist die 'fuck de koning' riep.

Abulkasim Al-Jaberi riep 'fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis' tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet en werd daarom aangehouden. Het OM besloot hem afgelopen woensdag te vervolgen wegens majesteitsschennis. Later kwam het OM terug op dat besluit, nu wordt het heroverwogen.

Dat gaat de andere activisten niet ver genoeg. Zij hebben zich nu verenigd in de club "Fuck Racisme – Fuck de Koning". 'Met name activisten uit de zwarte en islamitische gemeenschap hebben te kampen met onterechte arrestaties, karaktermoord in de media en het verliezen van werk als gevolg van hun mening', zegt een woordvoerder. 

Haatzaaien
Op de demonstratie spreken actievoerders over hun ervaringen met overheidsonderdrukking. 'Ondertussen mogen politici die haatzaaien tegen moslims en andere mensen van kleur bijna alles zeggen wat ze willen. Vrijheid van meningsuiting geldt blijkbaar wel voor haatzaaiers, maar niet voor wie zich "te luid" tegen racisme verzet.'

Onder meer de opgepakte activist Al-Jaberi spreekt morgen. Naast actiegroepen tegen Zwarte Piet en racisme is ook De Nieuwe Universiteit, die het Maagdenhuis en het Bungehuis liet bezetten, vertegenwoordigd. Het is niet bekend of er op het Museumplein weer "fuck de koning" geroepen wordt.