Stad

NL
V

Toeristen lopen allemaal hetzelfde rondje

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.52 uur · Foto: Jos van Zetten

Het algemeen geldende beeld dat veel toeristen niet veel meer van de stad zien dan Dam, Wallen en de stoep voor hun eigen hotel lijkt heel aardig te kloppen.

Dit blijkt uit een interessante steekproef van het NRC. De krant gaf 30 toeristen(groepen) uit een hostel in de binnenstad en het Mövenpick een dagje een gps-tracker mee. En wat blijkt? Niet alleen bezoeken beide groepen grotendeels dezelfde plekken. Ze leggen ook nog eens allemaal vrijwel dezelfde route af. 

'De belangrijkste toeristische as loopt vanaf het Centraal Station via het Damrak (of een van de parallelle straten), via de Dam, het Spui, Leidsestraat richting het Leidse- en het Museumplein. Aan de oostzijde lijkt de Amstel een natuurlijke grens te zijn: die wordt bijna alleen overgestoken door toeristen in een Hop-on, Hop-off-bus', schrijft de krant

Venetië
Natuurlijk zitten er nogal wat haken en ogen aan het experiment, erkent het NRC ook zelf. Maar onze 'centrale toeristenas' lijkt maar een kleine drie kilometer lang, 'net iets langer dan de afstand van Stazione Santa Lucia naar het Piazza San Marco: Amsterdam is al een soort Venetië', aldus de krant. Het goede nieuws is dan weer wel dat aan het massatoerisme nog prima te ontsnappen is.

De gps-kaart in groot formaat bekijken? Dat doe je hier!

De drukte in Amsterdam is een terugkerend thema. Amsterdammers klagen dat het te druk is, dat hun stad geen Venetië mag...

Posted by NRC on dinsdag 12 mei 2015