Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister Van der Steur maakt zich 'grote zorgen' over liquidaties

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 mei 2015, 16.36 uur · Foto: Martin Damen

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maakt zich 'grote zorgen' over de vele liquidaties, ook omdat die levensgevaarlijk kunnen zijn voor onschuldige omstanders. Politie en justitie doen er volgens hem alles aan om de afrekeningen in het criminele circuit te voorkomen.

Volgens hem zijn daarvoor geen extra maatregelen nodig. De politie in Amsterdam heeft al extra agenten uit de rest van het land gekregen om het probleem in de stad aan te pakken en te helpen bij de opsporing.

Van der Steur zei dat woensdag na afloop van de ministerraad in een reactie op de liquidatie in de De Clercqstraat. Daarbij werd in de nacht van dinsdag op woensdag een 25-jarige man uit Zaandam doodgeschoten. Ook werden een voorbijrijdende tram, een geparkeerde auto, een supermarkt en twee bankgebouwen door kogels geraakt.

Lees ook: [Video] Minister Opstelten heeft 'veel vertrouwen' in A'damse aanpak Mocro Maffia

De minister meent dat de politie en het Openbaar Ministerie voldoende instrumenten hebben om de liquidaties tegen te gaan, maar benadrukte ook dat dit erg ingewikkeld is. Hij is daarom blij dat zijn voorganger Ivo Opstelten het weer mogelijk heeft gemaakt om criminele burgerinfiltranten in te zetten, omdat dit mogelijkheden biedt om meer informatie te vergaren in de criminele wereld.

De criminele burgerinfiltrant was omstreden sinds de IRT-affaire van ruim twintig jaar geleden. Met medeweten van de politie en justitie werden toen grote partijen drugs doorgelaten. Er zijn nu strenge eisen gesteld aan de 'burgermol'.