[Video] Teruggevonden film geeft bijzonder inkijkje in historisch Amsterdam

0
Whatsapp

Cultuur

[Video] Teruggevonden film geeft bijzonder inkijkje in historisch Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 mei 2015, 19.25 uur

De ruim vijftig jaar oude film 'Fietsen naar de Maan', is door filmmuseum EYE gerestaureerd en wordt opnieuw vertoond. De komedie geeft een bijzonder inkijkje in het Amsterdam van vlak voor de provo-beweging.

De film, die van 1963 dateert, werd toentertijd vrij vlot na première weer uit roulatie gehaald, door een geschil tussen regisseur Jef van der Heyden en producent P. Hans Frankfurther. De zoon van de producent, Guido Frankfurther, heeft zich jarenlang ingezet voor restauratie en heruitgave van de film.

De film die Guido in handen had, bleek echter niet compleet, waardoor het feest lange tijd niet door leek te kunnen gaan. Maar in een lade in het Stadsarchief werd de hele film teruggevonden. En die is nu dus gerestaureerd, zodat het verhaal van drie broers, die 's avonds fietsen in de gracht gooien om ze er een dag later weer uit te vissen en te verkopen op het Waterlooplein, weer te zien is.

Het bijzondere aan de film is dat deze, in een tijd dat veel speelfilms nog in studio's werden opgenomen, in de open lucht is opgenomen en documentair is. Daardoor krijgt de kijker een bijzonder inkijkje in Amsterdam aan de vooravond van de provobeweging. De film draait vanaf 28 juni in het filmmuseum en verschijnt ook op DVD. 

Whatsapp