Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan: Amsterdam zal altijd bed, bad, brood blijven bieden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 mei 2015, 00.24 uur · Foto: Jos van Zetten

Amsterdam zal altijd Bed, Bad en Brood blijven bieden. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag naar aanleiding van vragen van D66, SP en GroenLinks over het Haagse asielakkoord.

De burgemeester reageerde in het debat in de gemeenteraad dat hij 'zich niet gek laat maken' door het besluit van het kabinet. De partijen vroegen naar de inzet van de burgemeester bij het bestuursakkoord dat hij gaat uitonderhandelen met de Tweede Kamer.

D66-leider Jan Paternotte is blij met het standpunt van Van der Laan. 'De straat is voor niemand een oplossing. Dat het kabinet dat niet inziet is één ding, onze burgemeester gelukkig wel. De eis van het kabinet, dat uitgeprocedeerde asielzoekers moeten meewerken aan terugkeer, is wat onze burgemeester betreft ook van tafel.'

Lees ook: 'Gemeente behoudt bed, bad, broodopvang tot 1 oktober'

SP-fractievoorzitter Daniël Peters: 'Met de toezegging dat ook mensen die niet willen meewerken aan terugkeer welkom zijn in de opvang, geeft Amsterdam een sterk signaal richting het kabinet'. Van der Laan zei eerder dat het Haagse bed, bad, brood-akkoord in de praktijk onuitvoerbaar is. De gemeenteraad wees het illegalenakkoord een aantal weken geleden al af.