Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rembrandtplein fietsvrij op uitgaansavonden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juni 2015, 20.05 uur

In een poging om drukke gebieden in het weekend te ontlasten gaat de gemeente experimenteren met fietsvrije gebieden in de binnenstad.

Op uitgaansavonden tussen 1 juli en 1 november wordt een groot gebied rondom het Rembrandtplein een voetgangersgebied. Dat betekent dat fietsers tussen 21.00 en 04.00 uur worden geweerd op Thorbeckeplein, de Reguliersdwarsstraat en de Halvemaansteeg. 'Dit zal het plein overzichtelijker en minder stressvol maken.'

Negen Straatjes 
In het rapport 'Stad in Blans' kondigt de gemeente nog een aantal andere ideeën en experimenten aan om drukke punten te ontlasten. Zo wordt er gekeken of auto's en mogelijk ook fietsen op drukke momenten geweerd kunnen worden uit de Negen Straatjes. Ook de Nieuwmarkt moet autovrij worden, daarnaast moet er op het plein meer ruimte voor het parkeren van fietsen komen.

Verder grijpt het stadsbestuur het grote evenement Sail in augustus aan om met nieuwe technologieën te kijken hoe bezoekersstromen beter voorspelbaar en beheersbaar kunnen worden. Als de experimenten goed uitpakken, kunnen ze definitief worden ingevoerd.

In het plan is ook aan drukke fietskruispunten gedacht, 'Soms staan er zoveel fietsers voor een stoplicht dat het licht weer op rood staat voordat de laatste is gepasseerd'. Eén van de maatregelen is bijvoorbeeld stoplichten beter op elkaar aan te late sluiten.

Haarlemmerplein
De Sloterplas moet een plek worden waar Amsterdammers en bezoekers kunnen recreëren en dat past in het spreidingsbeleid dat de gemeente al enige tijd in gang heeft gezet. Er is ook besloten dat er op het Haarlemmerplein dit jaar geen grote evenementen zullen worden gehouden. Ook het Oudekerksplein moet rustiger worden, 'Inrichting als huiskamer van de binnenstad met aandacht voor ‘huisregels’ en rust'.

Minke Wagenaar