Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gasexplosie flat Beukenhorst: Niemand herkende gevaarlijke situatie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juni 2015, 17.30 uur

De gasexplosie in een flatgebouw in Diemen op 4 september 2014 is het gevolg van gebrekkige informatie-uitwisseling voorafgaand aan de graafwerkzaamheden die bij het gebouw plaatsvonden.

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport, dat vanochtend openbaar gepubliceerd werd. Bij de gasexplosie in de flat Beukenhorst in Diemen kwamen twee mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond. Op het moment van de explosie waren er renovatiewerkzaamheden aan de gang.

Lees ook: Liveblog explosie flat Diemen

De Onderzoeksraad vindt dat er beter in kaart moest worden worden gebracht waar de gasleidingen en gasaansluitingen lagen, ook had de melding dat er een gaslek was beter opgepakt moeten worden. Er werd niet goed genoeg ingeschat dat het om een crisissituatie ging.

Verantwoordelijk
Volgens de Onderzoeksraad had de aannemer de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden op een veilige manier verliepen. 'Ook het verzamelen en beheren van gasaansluitingen hoort daarbij', schrijft de Onderzoeksraad. 'Dit ontslaat de andere betrokkenen niet van de medeverantwoordelijkheid om aan de veiligheid bij te dragen.'

abc5media_image_1

Toen de schade door het graven was ontstaan, werd dat gemeld bij Liander. Die stuurde monteurs om het te verhelpen. 'Niemand herkende de gevaarlijke situatie. De werkzaamheden werden stilgelegd maar er werd niet besloten te ontruimen. Ook werd de brandweer niet geïnformeerd.' Vijftien minuten na de melding, voordat monteurs aankwamen, vond de explosie plaats. 

Reacties
'We hebben al een streng protocol, maar dat gaan we goed doorlopen. Want omgang met gasmeldingen mag nooit routine worden, ook niet als je een professional aan de lijn hebt', zegt een woordvoerder van Liander. Zij noemt het rapport een 'wake-up call'.

De Key: 'Wij hebben ons aan alle wetgeving gehouden. We zijn geschrokken dat uitvoerders bij werkzaamheden aan leidingen niet kunnen vertrouwen op de vastgelegde informatie. Deze informatievoorziening is bij wet geregeld en blijkt onvolledig.'