Politiek

Gehandicapten verliezen 'hun' AGO-zwembad door subsidiestop

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juni 2015, 18.08 uur

Ze zijn er bij het AGO-zwembad in Diemen nog altijd beduusd van. De gemeente Amsterdam maakte vorige week bekend de volledige subsidie van 275.000 euro stop te gaan zetten.

Secretaris Henny Jacobse van het zwembad noemt het een catastrofale fout. 'Voor kwetsbare Amsterdammers vooral, zo'n twintig verpleeghuizen komen hier zwemmen. Meervoudig gehandicapten, chronisch zieken, MS-patiënten, groepen die nergens anders terecht kunnen.' Het zwembad is het enige dat volledig gericht is op kwetsbare doelgroepen, zoals gehandicapten, mensen met spierziekten en baby's.

'Zonder dit zwembad ben ik verloren', zegt een vaste bezoeker. 'Het is speciaal voor gehandicapten gebouwd, in een ander bad kan ik niet zwemmen.' 'Het is het hoogtepunt in de week', zegt een bezoekster die er met haar gehandicapte broer komt zwemmen. 'Het is zo'n fantastisch zwembad. We komen hier zo graag, twee keer per week. Als dat niet meer kan, is dat minder kwaliteit van leven voor hem. Ik doe er alles voor om dat te voorkomen.' 

Geliefd onder Amsterdammers
Het AGO zwembad werd in 1977 geopend, mede door een grote inzamelactie onder Amsterdammers. Door de ruimte en de parkeerplek werd er destijds gekozen voor Diemen als locatie, dat lag toen nog gewoon op Amsterdamse grondgebied. Ondanks dat het in de tussentijd tot de gemeente Diemen is gaan behoren, wordt het zwembad al 38 jaar door vooral Amsterdammers gebruikt.

De subsidiestop komt voor het bestuur dan ook als een complete verrassing. Opmerkelijk is dat ruim twee jaar geleden er nog 250.000 euro is geïnvesteerd door de gemeente Amsterdam voor een renovatie. Jaarlijks wordt het zwembad 50.000 keer bezocht maar dat is lang niet genoeg om zelf de broek omhoog te kunnen houden. Morgen spreekt Jacobse in bij de gemeenteraad, om te proberen de voorgenomen bezuinigingen tegen te houden.