Stad

250 vraagstukken besproken tijdens eerste Burgertop in Zuiderkerk

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 juni 2015, 19.49 uur

Vandaag was de eerste Burgertop van Amsterdam in de Zuiderkerk. Amsterdammers praatten er met elkaar over 250 vraagstukken in de stad.

Eén van de ideeën is bijvoorbeeld een fietsenstalling die in het water drijft. Kost wat, maar dan heb je ook wat, moet de bedenker hebben gedacht. 'Het is hartstikke veel geld. Dit kost duizend euro per fiets. Maar wat ze nu op het Leidseplein gaan doen, kost 9000 euro. Scheelt een hap op een kadetje', aldus de bedenker. De ideeën en onderwerpen liepen tijdens de Burgertop dus uiteen. 

Lees ook: Zaterdag eerste Burgertop in de Zuiderkerk

'Politiek is niet iets wat alleen maar in de Stopera gebeurt. Politiek is wat wij zelf als Amsterdammers belangrijk vinden en hoe we dat organiseren', zegt mede-initiatiefnemer Bart Cosijn. Maar leveren de plannen en discussies ook daadwerkelijk wat op? 'Wat dan heel concreet wordt, dat weet ik niet. Maar dat is ook niet de kern van de Burgertop. De Burgertop heeft zelf geen agenda. Er is ruimte voor Amsterdammers om met elkaar te praten', meent Cosijn. 

De bezoekers zien het positief in. 'Ik denk het echt. Ik denk dat er een aantal dingen gaan komen waarvan je later denkt "hey, dat is op 6 juni besproken"', zegt een van de deelnemers.