Stad

NL
V

Hoofdcommissaris: 'Turkse onderwereld nu meest zorgwekkend'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 juni 2015, 20.27 uur

Het conflict in de Turkse onderwereld is op dit moment het meest zorgwekkend. 'Binnen deze groep is nu veel dreiging en er zijn veel potentiële risico's'. Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor.

'Er zijn op dit moment drie 'werelden' waar we tegen aanlopen', zegt de korpschef. 'Het zijn verschillende groepen, die niet bij elkaar horen. Naast de Marokkaanse onderwereld en de Hollandse netwerken is het nu dus vooral een groot conflict binnen de Turkse georganiseerde misdaad dat de politie het meest zorgen baart.

Istanbul
Aalbersberg: 'Het is niet alleen een Amsterdams, maar een internationaal vraagstuk. Met liquidaties in Istanbul en op andere plekken in Nederland. Over dit conflict maken we ons het meest zorgen. Binnen deze groep is veel dreiging. We waarschuwen ook veel mensen en zien er ook veel tijdelijk vertrekken'. 
 
Weduwe
Op 26 april van dit jaar werd de Turkse crimineel Baris Önder doodgeschoten in Osdorp.  Vorige week nog werd geprobeerd zijn weduwe te liquideren, maar zij overleefde ternauwernood. Eind vorig jaar werden ook al meerdere Turken in de stad geliquideerd. 
 
De hele aflevering van Het Verhoor is vanavond om 19.15 te zien op AT5. 
Martin Damen