Meerderheid gemeenteraad stemt voor: ondertunneling Zuidas gaat er komen.

Er komt een nieuw groot miljardenproject in de stad. De gemeenteraad heeft met een grote meerderheid (43 stemmen voor, slechts twee tegen) gekozen voor de bouw van het zogenaamde Zuidasdok.

Het is een miljarden kostend project waarbij de A10-zuid deels ondergronds wordt gebracht. Een ingewikkelde operatie die tot 2028 gaat duren.

Het Rijk neemt daarbij het leeuwendeel van bijna 2 miljard voor zijn rekening, de stad betaalt slechts 267 miljoen euro. Dat lijkt misschien een koopje, maar volgens Parool-Journalist Bas Soetenhorst zou de stad er goed aan doen om alsnog een second opinion uit te laten voeren. 'Het is nu een heel goed functionerend gebied, het levert veel op en het is gewild bij grote bedrijven. Veel van die bedrijven houden hun hart vast hoe het zal gaan, de verbouwing duurt een jaar of 10.' D66, de grootste partij van de stad is voor de plannen maar erkent het grote risico op overlast. Raadslid Bart Vink: 'De overlast is er, maar moeten we beperken.'

Zoals iedereen weet liep de bouw van de Noordzuidlijn uit op een fiasco. Het duurde niet alleen jaren langer maar ook alle meerkosten kwamen voor rekening van de stad. De maximale kosten voor de gemeente zijn nu goed vastgelegd, desondanks pleit Soetenhorst voor een second opinion. Maar volgens Vink is dit te laat en zijn er al heel veel onderzoeken gedaan.

Eind 2017 moet dan begonnen worden met de ondertunneling.