Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Kritiek op inzet militairen Bos en Lommer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 juni 2015, 14.43 uur

De politie heeft in Bos en Lommer de militaire eenheid ingezet die in Afghanistan hielp 'de harten en hoofden' van de lokale bevolking te veroveren.

Het project werd gesubsidieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en liep tot maart 2014, meldt Trouw vrijdagmorgen. De militairen en politieagenten deelden de bevolking in in groepen en identificeerde manieren waarop die te bereiken waren. Vrijwel alleen allochtone groepen werden geïdentificeerd.

Lees ook: Wat doen die militairen in West en Nieuw-West nou precies? 

Kritiek
Niet iedereen is echter te spreken over het project. Zo noemt antropoloog Paul Mutsaers noemt het 'een verregaande vorm van etnisch profileren'.  PsyCops, zoals het project gedoopt werd, is volgens hem een 'strategie van indoctrinatie en manipulatie' gericht tegen 'niet-westerse migranten'. Ook Désirée Verweij, hoogleraar militaire ethiek in Breda heeft kritiek.

In burger
Militairen van het Civiel en Militaire Interactie Commando liepen in september 2012 in burger door de wijk. Eind 2013 gingen ze weer drie weken de straat op, nu samen met agenten, zo weet de krant. Het is voor het eerst dat militairen op deze manier de helpende hand boden. Of het project succesvol is geweest is niet bekend. Het eindrapport werd niet openbaar gemaakt.

Het leger schoot de Amsterdamse politie in het verleden wel vaker te hulp, zei het op andere manieren. Zo hielpen Defensie-specialisten in 2014 met het voorkomen van inbraken in Noord.

Raadsvragen
De inzet van militairen zorgt ook voor politieke verbazing. GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink zal volgende week donderdag vragen stellen in de commissie algemene zaken.