Politiek

NL
V

Burgemeester schrikt van bedreiging toeristen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 juni 2015, 23.26 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan is geschrokken van het feit dat toeristen in Amsterdam onder bedreiging drugs moeten kopen. Dat zei hij vanavond op AT5.

Uit het AT5-nieuws bleek vrijdagavond dat toeristen op een agressieve manier benaderd worden door straatdealers. En soms zelfs onder bedreiging drugs moeten kopen. Zo zei een Britse toerist: 'Het ergste was toen een man zei, als je geen drugs van me koopt steek ik je in je buik. Toen was ik wel bang'. Een vriend van hem: 'Als er een mes aan te pas komt dan is er weinig dat je nog kan doen.' 

Lees ook: Toeristen continu lastiggevallen door dealers: 'Koop cocaïne of ik steek je in je buik'

Burgemeester Van der Laan reageerde gealarmeerd: 'De bedreiging schrik ik zeker van. Dat er in Amsterdam dealers zijn die op straat dingen aanbieden, dat weet iedereen en dat het soms nep is ook. Maar dat ze zover durven gaan, dat je bedreigd wordt als je er niet op ingaat, dat alarmeert wel.'

Van der Laan gaat uitzoeken wat er gebeurd is: 'Ik laat nu nagaan wat er precies aan de hand is zodat we er hier nog een keer preciezer over kunnen praten.' Op dit moment is de Wallen een zogeheten 'dealeroverlastgebied', straatdealers kunnen daar makkelijk geweerd worden.

Dit geldt niet voor de uitgaanspleinen waar het voorval gebeurde. Van der Laan: ''Volgens mij was het juist op de uitgaanspleinen een stuk beter geworden, uit de laatste cijfers die ik me herinner, maar die zijn wel alweer een jaar oud. We moeten hier op studeren.' Of ook de uitgaanspleinen onder het strengere regime moeten gaan vallen kon hij nog niet zeggen, daarvoor is meer onderzoek nodig.