Start van hoofdcontent

Stad

nl

Directeur Nationale Opera en Ballet wil geen fietsen voor de deur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 juni 2015, 18.34 uur

Nationale Opera en Ballet is fel tegen het experiment met een grote fietsparkeerplaats op de stoep van de Stopera. Stadsdeel Centrum is namelijk naarstig opzoek naar meer parkeerruimte om het Rembrandtplein op drukke stapavonden te ontlasten.

Maar de Opera en ook mensen in de buurt zeggen het probleem te snappen maar willen die fietsen en bijbehorende overlast niet hier. 'Wij vinden het niet goed voor de vrijheid, toegankelijkheid en ook gastvriendelijkheid want het staat natuurlijk ook gewoon niet', zegt directeur Els van de Plas van Nationale Opera en Ballet.

Het stadsdeel Centrum zegt in een reactie dat het om een proef gaat, de gevolgen zullen worden geëvalueerd. Maar daar neemt Van der Plas van de Opera geen genoegen mee. Zij vindt dat er helemaal geen proef gehouden zou moeten worden omdat er risico's aan kleven die niet eens bekeken zijn.  'Als we het theater moeten ontruimen, dan moeten 2000 mensen er hier langs en dan staan al die fietsen hier.'

Maandag kunnen belanghebbenden hun zorgen delen op een informatieavond. Maar dat de proef half juli zal beginnen, lijkt eigenlijk al wel vast te staan.