Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam moet mogelijk miljoenen terugbetalen aan Belastingdienst

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 juni 2015, 16.04 uur · Foto: Jos van Zetten

Verschillende stadsdelen zijn de fout ingegaan met het betalen van omzetbelasting. Ook het betalen van loonbelasting is niet goed gegaan. Dit blijkt uit controles van de Belastingdienst. Amsterdam moet nu geld terugbetalen, hoeveel is nog onduidelijk.

Wethouder Udo Kock schrijft over de controles in een brief naar de commissie financiën. De controles vonden plaats bij stadsdelen West, Oost en Centrum, bij stadsdeel West zijn er fouten zijn gemaakt bij de btw-verwerking. Er is al 950.000 euro opzij gezet om de aanstaande naheffing op te vangen. 

In de brief van Kock staat dat er nog bij twee andere stadsdelen fouten zijn gemaakt bij de btw-verwerking, en de loonbelasting. In een aantal personeelsdossiers ontbrak de loonbelastingverklaring.

Uit eigen onderzoek van de gemeente blijkt nu dat dit bij meer gemeentelijke organisatieonderdelen het geval is. De controles zijn nu nog gaande en daarom is het niet bekend of de Belastingdienst nog meer fouten heeft aangetroffen. Het gaat om een fout in het jaar 2012, maar mogelijk moeten ook de jaren 2009 tot 2011 worden gecorrigeerd.

Zie hier brief van wethouder Financiën Kock over terugbetalen aan Belastingdienst. #leukerkunnenwehetnietmaken pic.twitter.com/Q3uJj1NpUc

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) June 16, 2015

Schade
Een woordvoerder van Udo Kock wil niet ingaan op het bedrag wat de gemeente mogelijk moet terugbetalen. De gemeente overlegt nu met de Belastingdienst hoeveel geld er moet worden terugbetaald. Op het stadhuis zoemt een bedrag van 2,9 miljoen euro rond dat de gemeente moet terugbetalen maar dit wordt niet bevestigd. Mogelijk wordt het bedrag verlaagd omdat er nu uitvoerige gesprekken plaatsvinden met de Belastingdienst.

Maatregelen
Volgens de gemeente zijn er inmiddels maatregelen getroffen om de gevonden fouten te herstellen en deze in de toekomst te voorkomen. Zo hebben de stadsdelen maatregelen genomen om fouten bij de omzetbelasting te herstellen in alle jaren na 2012. Ten aanzien van de fouten in de loonbelasting heeft het College opdracht gegeven om de personeelsdossiers te completeren. Ook wordt er getoetst of de huidige procedures toereikend zijn om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen.