Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bruut geweld in openingsscène Satudarah-documentaire

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 juni 2015, 18.14 uur

Vanavond is in het Ketelhuis de première van de documentaire 'One Blood' over motorclub Satudarah. De openingsscène zet op gewelddadige wijze de toon.

Documentairemaker Joost van der Valk volgde de motorclub op de voet en mocht filmen op unieke momenten. Zo ook het begin van het verhaal, waarin de snoeiharde discipline van de club aan bod komt. Een lid moet zich verantwoorden omdat hij uit de school geklapt zou zijn. Binnen enkele seconden zien we dat het menens is, hij krijgt een paar stevige klappen in zijn gezicht en op zijn buik. Daarna moet hij zijn jasje uitdoen en wordt weggestuurd. Later in de documentaire zal blijken dat de bschuldigingen onterecht waren en Jack onschuldig is. Dan mag hij ook weer meerijden met de club.

Hoe hard de wereld van de 'brothers' is blijkt ook in volgende scènes. Veel van de leden blijken goede bekenden van justitie en hebben vastgezeten voor geweld- of drugsdelicten. Maar ook de hechte band tussen hen komt uitgebreid aan bod.

Satudarah is een snel groeiende motorclub met Molukse roots. In Duitsland zijn de zogeheten 'chapters' verboden.  Joost van der Valk maakte al eerder een spraakmakende documentaire over een subcultuur waar geweld niet geschuwd wordt, the Crips (Crips, Strapped 'n' Strong). Maandagavond 22 juni is One Blood te zien bij de NTR.

De Familie Film & TV / NTR