Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Asscher laat nieuw onderzoek doen naar radicaliserende jongeren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 juni 2015, 01.51 uur

Minister Asscher van Sociale Zaken laat nieuw onderzoek doen naar radicalisering van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Dit zei hij vanavond tijdens een bijeenkomst met jongeren van Turks-Nederlands Tegengeluid in theater De Meervaart in Osdorp.

De bijeenkomst ging over het omstreden onderzoek van bureau Motivaction. Volgens het onderzoek zou 90 procent van de Turks-Nederlandse jongeren sympathiseren met IS. Hierover ontstond in november vorig jaar veel ophef binnen de Turkse gemeenschap. De Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) sleepte het onderzoeksbureau voor de rechter.

Lees ook: Turks-Nederlandse jongeren willen Asscher spreken over radicalisering

De minister wil met het nieuwe onderzoek weten wat de opvattingen zijn van de Turkse jongeren in de samenleving. 'Hoe komt het dat ze aan de ene kant heel goed integreren, aan de andere kant soms heel erg op de eigen kring gericht zijn. Wat gaat daar mis en wat gaat daar goed.  Ik denk dat dat belangrijk is, uiteindelijk wil je dat iedereen erbij hoort en meedoet', aldus Asscher.

De minister zei toen het rapport uitkwam zeer verontrust te zijn over de resultaten, maar de Turkse gemeenschap vindt dat hun imago geschaad is. Asscher had volgens hen het onderzoek direct openlijk in twijfel moeten trekken.