Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Holocaust Museum in Hollandsche Schouwburg

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 juni 2015, 19.33 uur

Er is lang op gewacht, maar dinsdag zijn de plannen bekend gemaakt voor het nieuwe Nationaal Holocaust Museum. Het komt in de Hollandsche Schouwburg. Tot nu toe was er in de stad geen museum dat geheel gewijd was aan de jodenvervolging, terwijl er veel joden uit Amsterdam zijn gedeporteerd.

De stad heeft natuurlijk al het Joods Historisch, het Anne Frankhuis en het Verzetsmuseum. Maar gek genoeg nog geen holocaust museum. Nu is het zo ver. Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum/Joods Cultureel Kwartier is opgetogen: 'Ik ben dolblij. Bekroning op lobby en inspanningen van ons team afgelopen 12 jaar.'

Vanuit de Hollandsche Schouwburg werden in 1942 en 1943 duizenden joden gedeporteerd en daarom is gekozen voor deze plek. 'Amsterdam heeft geen plek, ook niet in Joods Historisch Museum of het Anne Frankhuis, waar wordt verteld wat er met 80.000 inwoners van de stad en 140.000 Nederlanders is gebeurd', aldus Cahen.

Het toekomstige Holocaust Museum heeft pas 2 van de 21 miljoen euro binnen en zoekt dus nog een veel gulle gevers. In afwachting daarvan opent in januari 2016 al wel de eerste tentoonstelling.