Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan zet deur voor vechtsportgala's op een kier

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juni 2015, 19.17 uur

Vechtsporten zijn razend populair maar kampen nog altijd met een negatief imago. Door strengere regelgeving vinden er al jaren geen vechtsportgala's meer plaats in de stad maar daar komt wellicht sneller een einde aan dan gedacht.

Vechtsporticonen als Sem Schilt, Ernesto Hoost en Peter Aerts slaan samen met burgemeester Van der Laan de handen ineen voor een eenduidige regulering vanuit vechtsportorganisaties en de overheid. Voorbeelden van deze maatregelen zijn het aanstellen van een vechtsportautoriteit, een keurmerk voor vechtsportscholen en richtlijnen voor vechtsportevenementen.

Met de nieuwe ingeslagen weg kunnen er wellicht ook weer vechtsportgala's in de stad worden gehouden. 'Als de vechtsportwereld zelf de dingen doet die we vandaag hebben besproken, dan ben ik de eerste om te zeggen: Je bent welkom in Amsterdam', zegt Van der Laan. Er is momenteel ook al een aanvraag voor een groot gala in behandeling bij de gemeente. 

Om de samenwerking te beklinken kreeg de burgemeester een heuse kampioensgordel omgehangen. 'Het is een gigantische stap vooruit als die vechtsportautoriteit er komt. Er zijn een heleboel bonden en deze autoriteit zal mogelijk voor al die bonden regelgeving opstellen. Regels voor veiligheid en gezondheid, dat is heel erg belangrijk.'

'Ik gebruik het woord niet gauw, maar het is een beetje historisch dat vechtsporters zelf en de mensen er omheen samen met artsen, de minister en het NOC*NSF zegt, we zijn het over vijf dingen eens en dat gaan we doen. Ik vind het mooi dar er nu positief over gepraat wordt, en nu de boel goed regelen zoals we het vandaag hebben besproken.'