Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Grote populatie damherten schadelijk voor andere dieren'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 juni 2015, 20.09 uur

De Amsterdamse waterleidingduinen zoals we die kennen zijn ten dode opgeschreven, als de damhertpopulatie niet wordt teruggedrongen. Dat zegt Mark van Til, die als ecoloog aan het natuurgebied verbonden is.

Plant- en diersoorten verdwijnen omdat de inmiddels meer dan drieduizend damherten de duinen kaal grazen. Het stadsbestuur wil nu ook gezonde herten afschieten, tot groot verdriet van de Partij voor de Dieren.  

Maar het afschieten van de beesten is juist goed voor andere diersoorten, stelt Van Til. 'Op zich kan het hier een hele kruidrijke begroeiing zijn', aldus Van Til. Maar de begrazing door de herten is funest voor de flora. Ook dieren hebben last van de herten. Zoals de Duinparelmoervlinder, die zich normaliter voedt met nectar van de wilde liguster. 'Deze struik, die achter een hek staat, komt mooi in bloei.' Maar iets verderop staat een onbeschermd exemplaar. 'Van onderaf helemaal kaal, geschild als het ware. Binnen een aantal jaren kan 'ie helemaal verdwenen zijn'.

Ook de bijen en reeën hebben het lastig. 'Vorig jaar werden er 2200 damherten geteld. Dit jaar 3000. Terwijl 600 tot 800 dieren een gezond aantal zou zijn', vertelt Van Til

Het stadsbestuur wil dan ook vanaf 1 januari beginnen met het afschieten van een deel van de populatie. Hiervoor heeft beheerder Waternet al vier boswachters opgeleid. De Partij voor de Dieren is nog fel tegen, die wil de natuur de vrije loop laten. Deze zomer stemt de raad over de kwestie.